Återbruk från mormors låda med sybehör

Återbruk från mormors låda med sybehör

Som en reaktion på vårt slit- och slängsamhälle har återbruk blivit en stor trend. Att ta gamla kläder och prylar, montera isär dem och tillverka nya saker är både roligt, kreativt och bra för miljön.

I dag slänger vi ofantliga mängder kläder och annat som fortfarande egentligen har lång användningstid kvar. Men förr i tiden var återbruk det mest naturliga i världen. En skjorta skulle hålla i många år, och den lappades och lagades tills trådarna bara hängde och blev omöjliga att lappa ihop igen. Då tog man fram sprättaren och plockade av alla knappar och saker som man kunde ha nytta av. Skjortan blev sedan till skurduk eller blöjor till barnen.

Knappar och band

Vem har inte som barn suttit och lekt med mammas eller mormors knapplåda? Varför inte kolla upp om den finns kvar och göra lite återbruk? Knappar kan användas till mycket. De kan bli fina ögon till mjukisdjuret. De kan träs på tråd och bli roliga gubbar. Sätt en knut mellan varje knapp, så bygger du upp ben, armar och kropp. Sätt en flirtkula som huvud och en muffinsform runt halsen, så kan det bli en rolig clown.

Förmodligen hade mormor även en hel del band i sin låda med sybehör. Band kan också användas för att piffa till kläder som du tröttnat på. Du kan kanta tröjan med ett band i kontrasterande färg, eller fylla hela tröjan med färgglada band.

Köpa sybehör

För den som inte har en massa sybehör kvar efter den äldre generationen finns det ofta mycket sybehör att hitta på second hand-butiker. Det går också att fuska lite i återbruket genom att köpa nya sybehör och piffa till gamla grejer med. I dag finns det mycket nya roliga sybehör att få tag på. Rosahuset.com har till exempel en bra utbud med roliga grejer. Kolla till exempel in deras fina Color Snaps, eller de fina hemslöjdsbanden. De har även en hel del roliga resårband som kan vara kul att experimentera med. Plocka fram mormors gamla blusar och lite Color Snaps och band, så kan det bli hur rolig som helst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *