Studsmattor är inte mindre säkra än gungor

Studsmattor är inte mindre säkra än gungor

Det har kommit många varningsrapporter om skador efter lek på studsmattor. Men följer du säkerhetsinstruktionerna så är det inte mer osäkert än att cykla eller gunga.

För några år sedan kom larmrapporter om att barn och unga skadades sig i tusentals på studsmattor varje år. Rapporterna gjorde att många föräldrar aktade sig inte bara en gång innan de köpte en studsmatta till sina barn.

Men sett till statistiken så är det betydligt fler som skadar sig på gungor eller cyklar. Dessutom är studsmattor säkra, bara du följer säkerhetsinstruktionerna.

Vuxna har ansvar

Det är du som förälder och vuxen som har ansvar att se till att de som studsar gör det på ett säkert sätt. Och det är inte särskilt komplicerat att följa reglerna.

Det finns några enkla och väldigt grundläggande säkerhetsregler att följa när det gäller studsmattor. Håller ni er till dem, då är det säkert att studsa. Tänk bara på att en studsmatta är ingen barnvakt, precis som alla andra aktiviteter så krävs det att föräldrar eller vuxna finns med i närheten och håller koll på vad som händer.

Reglerna

Först och främst är det viktigt att det bara är två stycken samtidigt på studsmattan. Då kan de studsande ha ögonkontakt och det minimerar risken för olyckor.

En annan viktig sak är att ni har de rätta säkerhetsanordningarna. Framförallt så måste det finnas ett skyddsnät, om studsmattan inte är nedgrävd. Se också till att den står långt från allt som är hårt och elakt att ramla mot, som träd och stenar.

Du som vuxen måste också se till att ingen någonsin befinner sig under studsmattan. Detta är förenat med stor fara och en viktig anledning till att det faktiskt sker olyckor. Det är också du som vuxen som måste informera alla som studsar om hur de ska göra det och på vilket sätt det är säkert att utföra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *